Årets största travevent – Elitloppet

Varje år den sista söndagen i maj går ett av världens största travlopp av stapeln. Det är Elitloppet som körs på Solvalla i Stockholm. Eventet är i folkmun kallat en folkfest och för den som en gång har besökt Elitloppet är det förståeligt att det har fått den benämningen. Inte mindre än runt 30 000 personer samlas för att se årets vinnare koras. Det första loppet kördes som Jubileumsloppet 1952 och få förstod nog vilken succé loppet skulle komma att bli genom åren.

Trav i världsklass

Elitloppet kännetecknas av trav i världsklass och några av anledningarna följer här efter. För att komma med i Elitloppet krävs att hästen får en inbjudan eller vinner ett av de lopp där vinnaren blir direktkvalificerad. Innan själva finalloppet körs går två kvallopp. De fyra bästa hästarna går sedan vidare till finalen och det som vi i dagligt tal kallar Elitloppet. En bra placering i kvalloppet gör att tränaren får välja startspår i finalen tidigare. Loppet går över en engelsk mil på 1609 meter och körs med autostart. De första åren var prissumman 30 000 kronor, men sedan 2008 är den på anmärkningsvärda 3 miljoner kronor till vinnaren.

Roliga fakta om Elitloppet

Det finns lite roliga fakta om Elitloppet och att många vill se loppet är det ingen tvekan om. Publikrekordet var 1995 när Copiad för andra året i rad tog hem segern inför 36640 personer. Lägsta publiksiffran var 1972 då Dart Hanover var först över mållinjen med en publik på 8317 personer. Högsta omsättningen från spelet har varit hela 147 181 579 kronor som spelades för i toton på söndagen under elitloppshelgen.

Den snabbaste segertiden har Timoko stått för som vann på otroliga 1.09,5 2014. Briono slog till med en riktig skräll 2011 när han vann med det högsta oddset i ett Elitlopp på 27,06. Hästen som flest hade trott skulle stå som vinnare före start var Jamin som 1959 vann med oddset 1,21.