En dag på travbanan

En dag på travbanan kan se lite olika ut beroende på om det är tävling eller inte. I denna artikel kommer vi att redogöra för hur en typisk dag på travbanan ser ut för en travtränare under en tävlingsdag.

Dagens början

Dagen på travbanan börjar med ankomsten till banan. Om hästen ska stå länge på banan kan det vara klokt att ställa in den i en box, i andra fall står den kvar i transporten eller hästlastbilen. Det kan vara bra att se till att hästen äter och dricker ordentligt. Det är sedan dags att packa upp hästens utrustning och ta av sulkyn samt kolla igenom allt så att sakerna är med och hela. Efter ankomst ska man också anmäla sin ankomst i travbanans sekretariat och få hästen besiktigad av veterinären. Läs mer om travrelaterade ämnen via länken.

Dags att gå ut på banan

En stund innan det första tävlingsloppet är det dags att ta ut hästen på banan och köra ett provlopp och uppvärmning så att hästen är redo inför loppet den ska springa. Under dessa värmningar kollar också banveterinären på hästen i rörelse. Om det vill sig illa kan hästen uppvisa hälta, obehag eller trava orent och då kan man behöva gå av banan genast, och åka hem från tävlingen utan att hästen får tävla.

När tävlingsloppet väl ska starta måste hästen vara på banan. Om man ska starta i voltstart samlas alla hästar på en stor volt och när starten går är det dags att släppa ut hästarna på spåret. Om man istället startar bakom en bil ställs hästarna på led bakom bilens vingar och börjar springa efter den. När vingarna fälls in och bilen åker iväg är det dags att låta hästarna springa. Vissa är passionerade av att själva tävla men ser trav mer som en sport för betting. Se bara i expressens artikel med 3 travfantaster som sover i en iglo för att inte missa under julen.

Efter loppet

När hästen har sprungit sitt lopp är det viktigt att låta den varva ner. Om det behövs kan man duscha av den men många gånger räcker det bara med att lägga på den ett svettäcke och låta den lugna sig. Det är sedan dags att lasta hästen igen och åka hemåt. Om man är långt hemifrån får hästen ofta stå kvar i box över natten och sedan tar man en nattvila och åker hem dagen efter.