Precis som man tränar fotbollsspelare på ett speciellt sätt inför EM gruppställning i fotboll, måste man även träna travhästar på ett sätt som är rätt för sporten och för hästen. En travhästs träning kan se ut på många olika sätt, men det finns varianter som är mer eller mindre vanliga. I denna artikel tar vi upp ett sätt att träna en travhäst på, från det att den föds, tills den springer lopp på tävling.
När hästen är några veckor gammal
Redan någon dag efter att fölet fötts bör man spendera tid med det och mamman. På så sätt lär sig fölet att människan inte vill något illa. Man bör börja klappa fölet, borsta det och lyfta försiktigt på hovarna. Då blir det ingen stor grej längre fram. När fölet är någon eller några veckor gammalt bör det få på sig sin första grimma så att det lär sig att ha saker på huvudet. När hästen lärt sig detta kan man också börja binda upp den och lära den att stå stilla.
Under denna tid bör man också börja leda hästen lite försiktigt och få den att lära sig kommandon. Då kommer man att få det betydligt lättare med hästen i framtiden. Det är också bra om man låter hästen bli lastad i en transport några gånger så att den lär sig detta.
När hästen är några månader gammal
Under denna tid fortsätter träning i grimma. Man kan också börja låta hästen ha träns på sig så att den lär sig ha ett bett i munnen. Det kan också vara dags att sko hästen om den har lärt sig att hålla hovarna stilla i luften. I vart fall bör man lära hästen att bli verkad och att det inte sker något farligt när man tar upp en hov och håller i den.
När hästen är något år gammal
Det är nu dags att påbörja inkörning av hästen. Det krävs att den redan nu accepterar bettet och att den är van att ha folk runt omkring sig. Man börjar med att tömköra hästen, och sedan lägger man mer och mer vikt bakom den. Tillslut kan man sätta fast en sulky, och sedan själv bli dragen av hästen. Denna procedur tar dock en hel del tid och det är fortfarande många månader kvar innan hästen kan tävla.
När hästen närmar sig tvåårsåldern
Det är nu dags att kastrera hästen om man inte vill ta föl på den. Detta gör den lugnare och mer harmonisk. Man kan med fördel ta med hästen till en travbana och börja köra där och det kan också vara dags att ställa upp i provlopp så att hästen lär sig hur det går till att tävla.
När hästen tävlar
Även när hästen har börjat köras i tävlingslopp måste man fortsätta träna den. Man måste för det första se till att den hålls i bra kondition och att den är frisk mellan starterna. Det innebär att man fortfarande måste träna den, gärna på bana så att den fortfarande kommer ihåg hur allt går till. Det är också viktigt att man fortsätter sköta om hästen och se till att den inte skaffar sig olater. Om hästen börjar bete sig konstigt när man lyfter hovar eller liknande kan man lätt se att den har ont eller har något annat besvär om den i vanliga fall inte brukar protestera. Detta gäller det att hålla stor koll på. En travhäst kan lätt skada sig och det är inte alltid man ser skadeögonblicket. Då måste man ha koll på hästens normala beteende.