Olika travtävlingar i Sverige och världen

Trav är en väldigt populär folksport och varje år så körs det runt 8200 tävlingar runt om i Sverige. Av dessa så finns det två olika tävlingar för olika raser. Varmblod är den absolut populäraste och står för 90% av loppen men det tävlas även lopp med kallblod.

Trav är en folksport och det finns över 3000 amatörer bland kuskarna och tränarna. Så sporten är inte enbart för proffsen. Vill man ge sig in i travtävlingar så är det såklart mycket att tänka på, men en bra början kan vara att ta kontakt med din lokala förening och se över behovet av utrustning för trav som passar din häst. Det finns ett flertal travskolor runt om i landet för den som är intresserad av att börja med denna utmanande och spännande sport.

Svenska tävlingar

I Sverige så går som sagt många tusen tävlingar av stapeln varje år på ett fyrtiotal olika banor runt om i landet. Det finns banor över hela landet från Malmö till Boden och några av de mest kända banorna är Jägersro, Solvalla och Axevalla.

De största svenska tävlingarna är Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial, Olympiatravet, Åby Stora Pris och Sundsvall Open Trot. Men ett flertal mindre tävlingar anordnas också.

Internationella tävlingar

De länder där travsporten är som störst är, utöver Sverige, är Frankrike och USA. I norden anordnas även nordiska mästerskapen för kallblod på Skogsbacka travbana i Åbo. Travsporten finns dock i ett flertal europeiska länder samt i Australien, Nya Zeeland, Kanada och Ryssland.

I Frankrike körs varje år Prix d’Amérique på Vincennesbanan utanför Paris, vilket är världens största långdistanslopp för äldre hästar. Tävlingen har haft flera svenska segrare genom åren.

I USA körs årligen Hambletonian Stakes för treåriga hästar. Vid sidan om de svenska och franska Kriterieloppen anses det vara världens största lopp för treåriga hästar.