Travets popularitet

Sedan travsporten gjorde sitt intåg i Sverige har den vuxit allt mer i popularitet. I början sågs travet som ett nöje men sedan började allt fler spela om pengar på hästar.

Djurplågeri

Under en period var det populärt att använda olika former av djurplågeri för att få hästarna att springa fortare. När det började handla om pengar ville plötsligt väldigt många att hästarna verkligen skulle vinna och hästarnas välbefinnande kom i andra hand. När detta uppdagades började travsporten plötsligt att minska i popularitet, men bara under en kortare tid. Reglementet för travhästarnas hälsa stärktes och kontrollerna blev fler. Hästarna fick det bättre och snart blev sporten populär igen. Allt fler började bli aktiva inom travet, inte bara de som körde tävlingarna.

Trav för helt vanliga människor

Nu började personer som tidigare inte varit hästintresserade ta sig in i travets värld. De blev andelsägare i hästar och började tjäna en hel del pengar på detta när hästarna vann. Allt fler personer kunde bli hästägare utan att egentligen kunna något om hästar. När sedan ATG öppnade upp möjligheten att spela på hästar kunde helt alla spela på trav, oavsett hur insatta de tidigare varit. Människor fick möjlighet att satsa pengar på hästar som såg bra ut för dagen och chansen att vinna pengar blev plötsligt ännu större.

Travsporten i dag

I dag är travsporten mycket stor både i Sverige och i andra länder, både som möjlighet att se på men också för trav-betting. Många väljer att skaffa egna travhästar och starta dem i mindre lopp för att det är kul. Andra väljer att satsa mot toppen och starta i stora lopp med höga vinstsummor. Det blir också allt mer populärt att köpa andelar i olika hästar. Man betalar då en viss summa varje månad och får också del av eventuella prispengar som hästen springer in. Detta kan vara lite på vinst och förlust och man bör som andelsägare väga upp hur mycket hästen tävlar mot den kostnad man måste betala för att äga en del av hästen.

Den allra största delen inom travsporten består dock av personer som vill spela på hästar. De kan antingen spela via ombud, internet eller på plats på travbanan. Vilket man väljer är helt individuellt. Många spelare kan inget alls om hästar, utan de spelar bara för att de tycker att det är roligt. Det är i dag mycket enkelt att spela på trav och detta gör att populariteten ökar ännu mer. Allt fler travbanor ordnar också lunchtrav, möjlighet att hålla konferens på travbanan och mycket annat. Även detta gör att allt fler upptäcker travet och den spänning som sporten medför oavsett om man väljer att skaffa sig en egen häst, köpa en andel, eller bara spela på sporten som helhet. Trav är populärt , och populariteten lär knappast minska.