Utrustning för travlopp

Är du intresserad att köpa häst och tävla? Då är det viktigt att införskaffa en basutrustning för trav. Det allra mest grundläggande är en sele som dras på hästen och som sedan spänns efter hästens kropp. I denna fäster man sedan resten av utrustningen – till exempel hästens sulky. Till hästens utrustning hör också ett huvudlag. Detta sitter runt hästens huvud och är i sin tur kopplat till selen och kuskens händer med hjälp av tömmarna. Tömmarna går till bettet som sitter i hästens mun och det är genom dessa som kusken kan styra och bromsa in hästen. På tömmarna finns också en handstropp. Det är den ögla som kusken håller i när denne kör. På hästens sele fäster man också en så kallad vojlock. Inom travet är detta den nummerlapp hästen ska ha på sig på tävling och träning. Varje lopp har sin färg. Nummerlappen visar alltså både vilket nummer hästen har, vilket lopp den springer i och vilket spår hästen ska ha i loppet.

Förutom denna basutrustning finns också en hel del hjälpmedel som kan användas för att hästen ska fokusera mer på det aktuella loppet och inte lika mycket på det som finns runt omkring den. En spärrgrimma är ett exempel på denna utrustning. Den gör så att hästens förmåga att gapa minskar. När man har denna grimma på hästen måste den andas genom näsan och detta hjälper den att fokusera bättre på loppet. Grimman förhindrar också att hästen kan lägga tungan över bettet eller leka med det på annat sätt. Det gör att kusken lättare kan behålla kontrollen över hästen. Ett annat alternativ är ett helstängt huvudlag. Detta är ett huvudlag som har skygglappar vid ögonen. Det gör att hästen endast kan se framåt och det gör hästen mer fokuserad. Hästen kan då inte se åt sidan vilket gör att den håller huvudet rakt fram. När huvudet hålls rätt springer hästen snabbare och mer korrekt. Ett annat hjälpmedel är kuskens körspö. Detta ska dock inte användas för att slå hästen utan det ska ge lättare drivning om det behövs. Spöet kan också användas för att avvärja en farlig situation eller liknande.

Inom travet kan man också använda olika hörselskydd. Många hästar kan störas eller bli oroliga av ljud och då kan dessa få dem att lugna ner sig. Många hästar behöver också den överraskning som blir när hörselskydden dras ut. När hästen hör kommer den förhoppningsvis att ge lite extra under loppet.